1. SKIP_MENU
  2. SKIP_CONTENT
  3. SKIP_FOOTER

Viltspårprov är till för att kontrollera hundens och hundförarens kunskaper i att söka efter skadat klövvilt. Ett tränat viltspårekipage kan används till eftersök vid jakt på klövvilt och fyller då en synnerligen viktig funktion. Vid ett eftersök består ekipagets arbetsinsats i att effektivt spåra upp och finna skadat vilt. Som jaktlagstiftningen föreskriver, ska en eftersökshund snabbt finnas tillgänglig vid en eventuell skadeskjutning av klövvilt. Vältränade viltspårhundar fungerar också som ovärderliga resurser att kalla in vid trafikolyckor som resulterat i att ett skadat vilt sprungit till skogs.


På viltspårprov finns två klasser - anlagsklass och öppenklass. Spåren är artificiella, vilket innebär att blod i förväg har stämplats ut på en 600 meter lång sträcka för att simulera ett skadat vilt. En domare följer med varje ekipage för att kontrollera bland annat hundens noggrannhet, fart och förmåga att utarbeta tappter. Ett realistiskt eftersöksekipage består av en hund, en förare och en skytt.

f_forsberg_viltspar


Genom att ägna dig åt viltspår med din hund erbjuder du gott om naturlig stimulans och en aktivitet som lämpar sig väl för de allra flesta hundar, såväl spaniel- som retrieverraser. Som sysselsättning och träningsform möjliggör viltspår goda förutsättningar för att utveckla ett givande samarbete mellan förare och hund. För den intresserade finns kurser i ämnet och Svenska Spaniel och Retrieverklubben arrangerar årligen en mängd viltspårprov över landet.

 

SallyÄven gamla hundar kan spåra. Foto: © Marlene Hedin

Vaccinationsregler

Detta gäller för deltagande med hund på utställning, prov och tävling inom SKK-organisationen. Förtydliganden från SSRK >> (PDF)

Annons

Annons

Viltspår Aktuellt

Nya rutiner för resultatrapportering av viltspårprov mot ssrk.se!

 

Läs om förändringen >>

Klubbinfo Kuriosa


Åren går, men vissa saker består. I Apportören nr 2, 1969 står att läsa:


"Slutligen kan det vara på sin plats att erinra om en sak som sällan beaktas. Ett eftersök med en vältränad hund på skadat högvilt ställer ofta stora krav på både hund och förare och på samarbetet dem imellan. Det innebär alltså inte bara fullgörandet av en humanitär plikt utan i många fall också en sportslig prestation som överträffar det mesta av vad vår nordiska jakt har att bjuda."

Det var för övrigt vid denna utgåva som klubbtidningen antog sitt namn. Då blev "Apportören" det vinnande namnet bland 17 bidrag vid en utlyst pristävling.