1. SKIP_MENU
  2. SKIP_CONTENT
  3. SKIP_FOOTER

 

Unghundsderbyt 2006 -

 

 

Jaktkassan och en grupp entusiaster

Lena Bratsberg-Karlsson berättar hur Unghundsderbyt tog form

 

Under 1990-talet var vi en grupp entusiaster som ägnade oss åt att kartlägga den jaktavlade labradoren. På den tiden fanns från rasklubbens och SSRKs sida ingen som helst förståelse eller erkännande av att labradoren var delad i två rastyper. Därför bildade vi ”Jaktkassan” 1991. Vi samlade information om jakttypen vad gällde avel och jaktprov i en pärm som man kunde köpa från oss. Vi arrangerade även inofficiella A-prov och hade träningar och utbildning i att starta på och även döma field trials. Från officiellt håll ansåg man dock att Jaktkassan ägnade sig åt konkurrerande verksamhet.
 
Men en ny huvudstyrelse 2001 hade en helt annan inställning och det protokollfördes att Jaktkassan bedrev ett seriöst arbete med fokus på labrador retriever av jakttyp. Man såg odelat positivt på Jaktkassans verksamhet och ansåg att den inte bedrevs i konkurrens med SSRK. Samma år introducerades working tests och bara två år senare hade vi officiella A-prov.
 
Inom Jaktkassan hade vi tidigare diskuterat att arrangera ett Derby för unghundar och den tanken blev nu verklighet. Startavgiften sponsrades av de pengar som fanns kvar efter Jaktkassans nedläggning.
 
Bettan Lena2006 arrangerade Elisabet Sahlin tillsammans med undertecknad det första Derbyt i SSRKs namn. 64 hundar kom till start på Hvarstas marker i Sörmland. Vi valde då att endast svenskregistrerade hundar fick anmälas. Detta blev inte så populärt för övriga nordiska länder som var mer öppna och lät alla komma med på sina arrangemang. Så ganska snart blev det även öppet för andra länder. Det är nu tio år sedan och Derbyt har blivit ett riktigt dragplåster med 180 startande unghundar 2017. Under dessa tio år har working testet arrangerats under en dag, men med det ökande intresset får man kanske börja se över hur det ska fungera i framtiden.
 
Vi har hela tiden lagt vikten vid att working testet för unga hundar inte får bli för svårt och tillkrånglat. Vår ambition har alltid varit att få till raka och enkla upplägg och att det ska vara en trevlig och rolig tillställning för både uppfödare och ägare som ska kunna umgås och samlas kring det gemensamma intresset för den arbetande hunden. De senaste åren har endast officiella och aktiva domare tillfrågats då vi vill ha en hög status på tävlingen.

Lena Bratsberg-Karlsson

 

Var och när

2006 - 17 juni, Hvarsta Gård, Eskilstuna
2007 - 17 juni, Hvarsta Gård, Eskilstuna
2008 - 6 juni, Limmerhults Gård, Linköping
2009 - SSRK Bergslagen, 14 juni, Västerås
2010 - SSRK Småland, 20 juni, Björnö Slott, Kalmar
2011 - SSRK Skåne, 11 juni, Östra Ljungby
2012 - SSRK Gävleborg, 9 juni, Friggesund, Bjuråker
2013 - SSRK Dalarna, 8 juni, Sången, Leksand
2014 - SSRK Värmland, 7 juni - Humletorp, Sunne
2015 - SSRK Västra, 6 juni, Björkebergs Gård, Hishult
2016 - SSRK Östra, 12 juni, Virå Bruk
2017 - SSRK Östergötland, 10 juni, Skårsjö Gård

2018 - SSRK Småland, 9 juni, Asa Herrgård

2019 - SSRK Dalarna, 8 juni, Orsa Grönklitt

 

Kompletta resultatlistor år för år >>